475 miljarder anledningar att ha full styrning på sina projekt
475 000 000 000 kronor. 475 miljarder kronor. Så stora utbetalningar hanterar Försäkringskassan i myndighetens system normalt under ett år.
– Det är närmare 15 % av hela Sveriges BNP 2011, säger Göran Olsson, chefscontroller för Försäkringskassan IT, inte utan lite stolthet på rösten.
Verksamheten ställer förstås enorma krav på såväl driftsäkerhet som på utveckling. Bland annat kommer det att satsas ytterliga stora resurser på att bygga ut självbetjäning och automatisering av de olika förmånstjänsterna, såsom sjukpenning, tillfällig vård av barn, med flera.
– Målet är att bli en 24:7-myndighet och samtidigt minska kostnaderna för Försäkringskassan. Vi är 870 medarbetare och 200 konsulter som arbetar med det här. Räknar vi bara med projekten som omsätter över 1 miljon, är vi snabbt uppe i 100 projekt vid varje given tidpunkt. Det blir ju lite att hålla reda på…
Försäkringskassan IT har sedan början av 2001 använt projektstyrningssystemet SilberPlan, och då framför allt funktionen för tidredovisningen. För projektplaneringen, resursplanering och resursbokning, portföljhantering m.m. har de tidigare använt många olika system, allt från MSProject till Excel.
– Det var förstås väldigt tungt administrativt, och det gick dessutom väldigt långsamt. Det var en riktigt ”träsklösning”, förklarar Göran Olsson. Vi ville göra något åt det!
Därför startades 2010 ett projekt med syftet att uppgradera verktyget från version 8 till 9 och samtidigt förmå organisationen att samordna hela sin projektstyrning till ett och samma system.
– Implementeringen gick långsamt men säkert framåt. Vi la ner mycket energi på utbildning och kommunikation för att få med alla på tåget, berättar Göran Olsson. Ju längre projektet avancerade, ju lättare gick det, och vi har fått enormt bra med hjälp och stöd ifrån Exicom.
Försäkringskassan IT har utnyttjat SilberPlans skalbarhet och har successivt implementerat allt fler av systemets funktioner. Idag används tidrapportering, resursplanering, kapacitetsberäkningar och hantering av konsulter och inom kort implementeras även stöd för teamplanering.
– Idag ser jag att våra projektledare har en betydligt bättre sits. De är mindre stressade och mer drivna än tidigare, menar Göran Olsson. Vi ser att mantimmarna hamnar på rätt ställe och vi jobbar betydligt mer enhetligt.
Framför allt har rapporteringar och uppföljningar förbättrats och nu får Försäkringskassan IT betydligt snabbare och säkrare kontroll på projektens framfart.
– Vi har snabbt lyckats förkorta projektens ”time-to-market” och eftersom allt fortfarande är rätt nytt, förväntar vi oss fler goda resultat under 2013 och 2014, säger Göran Olsson med tillförsikt.